שילוב סוס חדש בעדר סוסים
בתור בעלים ומנהלת של פנסיון טבעי וחופשי לסוסים, אני נתקלת בשאלות רבות בנושא שילוב הסוסים החדשים בעדר!
האמת, שמדובר בסוגייה חשובה מאוד, הרי אף אחד לא היה רוצה שהסוס החדש יפצע, ובוודאי שלא יגרום נזק לסוסים האחרים שנמצאים כבר בפנסיון…
אז האמת היא שיש לי שיטה.
היא די דומה לשילוב דג חדש באקוואריום והיא הולכת כך:
צעד ראשון יהיה לשים את הסוס באיזור הסוסים שבעדר, אך תחום- למשל באורווה. היתרון הוא שמצד אחד גם הוא וגם הסוסים האחרים יכולים להתקרב ולהכיר, אך מצד שני אף אחד לא באמת יכול להפגע תוך כדי התהליך. בדרך כלל אני אשמור את הסוס באורווה כיומיים. בזמן הזה הוא יקבל אוכל, מים וחשיפה לעדר. כמובן שאני אדאג גם לשחרור הסוס ביומיים האלו- פשוט לא עם העדר, אלא עדיין בגדרה בנפרד.
בשלב הזה אני משאירה את הסוס בגדרה שנמצאת בשטח המרעה. בגדרה הוא מופרד מהעדר בפס חשמל בלבד. יש לו אוכל, יש לו מחסה, יש לו מים. כך הוא והסוסים האחרים ממשיכים להתרגש לרעיון שיש סוס חדש, מריחים אחד את השני ואפילו מתחילים להווצר חברויות בשלב זה. אצלי יש סוסים מיניאטוריים- והם עוברים מתחת לפס החשמל ובדרך כלל הם כבר בשלב זה נשארים עם הסוס החדש ומארחים לו חברה. הסוס יהיה בגדרה כזאת בערך 2-5 ימים, תלוי בהתנהגות העדר. אני למעשה מחכה שהעדר יהיה אדיש לסוס החדש. רק אז אני עוברת לשלב הבא.
בשלב הזה אני משחררת את הסוס החדש עם העדר, בהשגחה בלבד, ל3-4 שעות, כמובן כל מקרה לגופו. אני מוודאת לפני שיש מספיק עמדות חציר, מספיק עמדות מים, מספיק מחסה וכמובן מספיק שטח- כך שהסוס החדש יוכל להמלט במקרים בהם העדר יתקוף אותו (וזה קורה!). ליתר ביטחון- אני משתדלת שהסוס החדש וכמו כן הסוסים בעדר- יהיו ללא פרסות אחוריות. כך אני ממזערת נזקים. בשלב זה מה שבדרך כלל יקרה זה שחלק מהסוסים יקבלו את הסוס החדש- במיוחד הזקנים והצעירים שבעדר. הבעיה תהיה בדרך כלל עם סוסת האלפא ועם שומרי הראש שלה…..לכן אני מפקחת מקרוב. בדרך כלל אחרי 3-4 שעות המצב יהיה כזה- הסוס החדש יורחק מהעדר ויעמוד עם ראש מושפל כלפי מטה, בזמן זה העדר יהיה כקבוצה נפרדת מהסוס. כל התקרבות של הסוס תיצור מצב בו אחד או יותר מהסוסים ירדוף אותו וירחיק אותו מהעדר. אז כאמור לאחר 3-4 שעות, אני אפריד באופן יזום שוב את הסוס החדש מהעדר לגדרה של שלב 2. כך אני יודעת שיש לו זמן לאכול, לשתות ולהתחזק, ובמקביל העדר ממשיך להתרגל לנוכחותו. שלב שלוש ימשך, לפי התנהגות הסוס החדש והעדר, בערך 2-3 ימים.
ערבוב מלא. בשלב זה אני נותנת לסוס החדש להיות עם העדר, ללא הפרדות ווללא הפסקות. בדרך כלל- החדש עוד יצטרך לשמור על עצמו, אך כבר יוכל לאכול עם העדר, לרוץ למחסה עם העדר ולמעשה הוא כבר חלק מהעדר- רק שהוא בהיררכיה, כרגע, במקום הכי נמוך.
אז לסיכום-
צריך לדעת איך לשלב סוס חדש בעדר, על מנת למזער פגיעות ונזקים לכל הצדדים המעורבים.
דבר נוסף, חשוב לעשות זאת בהדרגה ובהשגחה.
חשוב מאוד שיהיה מספיק שטח, כמובן נקי מברזלים ודברים אחרים המסכנים את הסוס הנס על נפשו…
חשוב מאוד שיהיו מספר עמדות אוכל רחוקות מספיק אחת מהשנייה כדי שהחדש יוכל לאכול בלי לריב על מקומו!
אותו דבר לגבי מים- חשוב מאוד שיהיה מספר עמדות שתייה, חשוב להראות אותן לסוס החדש ולוודא שהוא אכן שותה.
חשוב, במידת האפשר, שיהיו מספיק סככות כך שגם החדש יוכל להנות מהן.
וככה כמה מלים אישיות לסיכום…
בתור ילדה שעברה לגן חדש בגיל 4, ולבית ספר חדש בכיתה ב, חוויתי מספר פעמים בחיי חרם…אף פעם זה לא קל להתקבל לקבוצה קיימת ומתפקדת. החדש תמיד ימצא את עצמו בעמדה קשה בזמן התערבבותו בעדר החדש.
זה כואב, זה מתסכל, אך יש דרכים להקל על התמזגות החדש לעדר…
בין ילדים- יכלה להיות זו המחנכת שעוזרת למיזוג הילד החדש בכיתה…
בעדר זה התפקיד שלי ואני לוקחת אותו באחריות ורגישות רבה. ליבי עם הסוס החדש ואני עושה הכל כדי לעזור לו להשתלב בעדר בצורה נינוחה ובטוחה. לכל סוס יש את הקצב שלו, יש סוסים שיתאקלמו בתוך 3 ימים ויש כאלו שיקח להם שבוע. בכל מקרה, בסופו של דבר, המיזוג מתבצע והסוס החדש נהיה אחד עם העדר ומכאן הוא ממשיך להנות מחייו כסוס אקטיבי החיי כחיה חברתית, ממש כמו בטבע. גם סוסים שנחשבו אגרסיבים כששהו באורוות שנים על גבי שנים, התגלו כסוסים חברתיים מאוד ברגע שהבינו את מקומם בעדר!
תכירו את פנסיון הסוסים החדש של הסוס שלכם! פנסיון סוסים ייחודי בישראל, נמצא בבנימינה. אצלנו בפנסיון הסוסים משוחררים 24/7 (גם סוסי ספורט!) הסוסים מקבלים חציר